Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής διατριβής 2013
 
Το Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2011 διαγωνισμό για το “Βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής” της Εταιρείας. Το Βραβείο απευθύνεται σε νέους επιστήμονες που εκπόνησαν τη διατριβή τους σε ερευνητικά θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Σκοπός του Βραβείου είναι να συμβάλλει στην προβολή του έργου των νέων μελών της Εταιρείας μετά το πέρας της διδακτορικής τους διατριβής.

Το βραβείο απυευθείνεται σε Έκτακτα Μέλη της Εταιρείας που εκπόνησαν τη διατριβή τους σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Το θέμα της διατριβής θα πρέπει να εμπίπτει στο γενικότερο ερευνητικό πεδίο της Αστρονομίας/Αστροφυσικής. Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο για τη συμμετοχή του μέλους της Εταιρείας σε Επιστημονικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Στο μέλος που θα διακριθεί θα δοθεί επίσης χρόνος για την προφορική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διατριβής του/της στο Συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.

Όλα τα Τακτικά και Συνεργαζόμενα μέλη της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. μπορούν να προτείνουν υποψήφιους για το διαγωνισμό. Η πρόταση υποψηφιότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από: α) συστατική επιστολή, β) το βιογραφικό σημείωμα του προτεινόμενου, γ) μία λίστα με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου σχετικού με τη διατριβή σε διεθνή Συνέδρια, και δ) από περίληψη της διατριβής (όχι πάνω από τρεις A4 σελίδες).

Όλες οι υποψηφιότητες κρίνονται από τα μέλη του Συμβουλίου της Εταιρείας. Τα βασικά κριτήρια είναι ο αριθμός των δημοσιεύσεων (που είναι άμεσα σχετικές με το θέμα της διατριβής και στις οποίες ο υποψήφιος είναι πρώτος συγγραφέας) στα κύρια περιοδικά Αστροφυσικής διεθνώς (π.χ. A&A, MNRAS, ApJ, AJ και Nature, Science, PRL κλπ), ο αριθμός των ετεροανοαφρών που έχουν δεχτεί αυτές οι δημοσιεύσεις, το βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου και η συστατική επιστολή που συνοδεύει την κάθε υποψηφιότητα.

Το “Βραβείο καλύτερης διατριβής” για το 2013
Έξι προτάσεις υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο για το “Βαραβείο διδακτορικής διατριβής” του 2013. Και οι έξι υποψήφιοι είχαν ολοκληρώσει τις διδακτορικές σπουδές τους κατά τη διάρκεια της περιόδου Αύγουστος 2011 – Ιούλιος 2013 και προτάθηκαν από τακτικά μέλη της Εταιρείας.

Τα θέματα των διατριβών κάλυπταν θέματα στους τομείς της Ηλιακής και Εξωγαλαξιακής Αστροφυσικής καθώς και στην ερευνητική περιοχή της Αστροφυσικής των Αστέρων. Το Συμβούλιο εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του από το υψηλό επίπεδο της ερευνητικής εργασίας και των έξι διατριβών.

Έπειτα από προσεκτική ανάλυση των υποψηφιοτήτων το Συμβούλιο απονέμει παμψηφεί το “Βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής” για το έτος 2013 στον Δρ. Ε. Παπαστεργή.

Ο κ. Παπαστεργής έλαβε το δίπλωμά του από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2007. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αστρονομίας του πανεπιστημίου Cornell. Πρόσφατα έλαβε την υποτροφία “NOVA” του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία, και στις αρχές Σεπτμεμβρίου 2013 θα μετακομίσει στο Πανεπιστήμιο του Groningen όπου και θα εργασθεί ως post-doctoral fellow.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βιογραφικό σημείωμα του Δρ. Παπαστεργή και εδώ την σύντομη περιγραφή της διατριβής του.

Ο κ. Παπαστεργής θα δώσει ομίλια στο 11ο Συνέδριο της Εταιρείας όπου και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εργασίας του. 
Σήμερα
   
   
   
   
  Copyright © , Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία