Φωτορρύπανση

Εισαγωγή: Τα άστρα για αιώνες ενέπνευσαν την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την λογοτεχνία, και φυσικά την επιστήμη. Δυστυχώς όμως το φυσικό νυκτερινό μας περιβάλλον χάνεται με γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας του ακατάλληλου νυκτερινού φωτισμού.  Eκτός από την απώλεια του έναστρου ουρανού και την υποβάθμιση του νυκτερινού περιβάλλοντος, η φωτορρύπανση έχει σοβαρότατες συνέπειες: άσκοπη κατασπατάληση ενέργειας, απειλή της υγείας μας, συχνά και της ασφάλειάς μας, και διατάραξη οικοσυστημάτων. Η Ελληνική Αστρονομικά Εταιρεία, συμμεριζόμενη την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το σοβαρό αυτό θέμα, συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες στα πλαίσια του «Διεθνούς Έτους Αστρονομίας» με την έκδοση σχετικού ενημερωτικού  φυλλαδίου με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών αλλά και των αρμόδιων αρχών. Το φυλλάδιο επιμελήθηκαν η Μ. Μεταξά και η Δ. Χατζηδημητρίου και είναι διαθέσιμο σε μορφή αρχείου PDF.

Διαγωνισμός: Επίσης, η ΕΛΑΣΕΤ προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Το πρόβλημα της Φωτορρύπανσης στην πόλη μας». Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές γυμνασίων/λυκείων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι. Θα απονεμηθούν ξεχωριστά έπαθλα για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες. Οι φωτογραφίες θα πρέπει είτε να καταδεικνύουν το συνολικό πρόβλημα φωτορρύπανσης μιας πόλης, είτε ενός συγκεκριμένου χώρου, π.χ. φωτισμός κτιρίων, δρόμων, αθλητικών χώρων, διαφημιστικών πινακίδων κλπ. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά τα δεδομένα της φωτογραφίας τους (ταυτότητα του χώρου όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία, ώρα και ημερομηνία, μέθοδος φωτογράφισης). Οι διαστάσεις  των φωτογραφιών θα πρέπει να είναι 20cm x30 cm  στα 200dpi τουλάχιστον και σε ηλεκτρονική μορφή jpg ή tiff. Οι φωτογραφίες πρέπει να υποβληθούν τυπωμένες και ηλεκτρονικά μέχρι τις  30 Ιουνίου 2009.
Διεύθυνση ηλεκτρονικής υποβολής φωτογραφιών: καθ. Δέσποινα Χατζηδημητρίου (dh@physics.uoc.gr)
Διεύθυνση ταχυδρομικής αποστολής των φωτογραφιών: καθ. Δέσποινα Χατζηδημητρίου, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής, Πανεπιστημιόπολη, 15784 Ζωγράφος (Αθήνα).

Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της ΕΛΑΣΕΤ για το διεθνές έτος Αστρονομίας καθώς και στο Συνέδριο της ΕΛΑΣΕΤ τον Σεπτέμβριο του 2009.

Τέλος ενθαρρύνουμε την συμμετοχή στα διεθνή προγράμματα καταμέτρησης άστρων,  GLOBE at Night (Μάρτιος),  Great World Wide Star Count (Οκτώβριος) How Many Stars (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Απρίλιος μέχρι Σεπτέμβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) και Dark Skies Awareness.

 

 


 
Σήμερα
   
   
   
   
  Copyright © , Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία